Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
Investeşte în oameni!
FONDUL SOCIAL EUROPEAN
Axa prioritară 1: Educaţia şi formarea în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere
Domeniul major de intervenţie 1.2: Programe de studii mai bune pentru studenți și piața muncii
Titlul proiectului: Aplicarea metodologiilor de cercetare științifică în domeniul științelor medicale și promovarea culturii antreprenoriale pentru facilitarea inserției pe piața muncii a studenților mediciniști din ciclul de studii universitare de licență
Numărul de identificare al contractului: POSDRU/156/1.2/G/141745
Beneficiar: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti
Metodologie de selecție a grupului țintă pentru activitatea A1
CUPRINS:
1. Preambul
2. Cadrul general
3. Grupul ţintă
4. Organizarea şi desfăşurarea procesului de selecţie a grupului ţintă
5. Dispoziții finale
6. Anexe
1. PREAMBUL
Metodologia privind selecția grupului țintă din cadrul proiectului „Aplicarea metodologiilor de cercetare științifică în domeniul științelor medicale și promovarea culturii antreprenoriale pentru facilitarea inserției pe piața muncii a studenților mediciniști din ciclul de studii universitare de licență”, POSDRU/156/1.2/G/141745, are la bază prevederile:
- Ghidului Solicitantului POSDRU 2007-2013 – Condiții Generale, aprobat prin Ordinul Ministrului muncii, familiei și protecției sociale nr. 1069/31.05.2013;
- Ghidului Solicitantului POSDRU 2007-2013 – Condiții Specifice Cerere de propuneri de proiecte de grant nr. 156 „Programe de studii mai bune pentru studenți și piața muncii”, aprobat prin Ordinul Ministrului muncii, familiei și protecției sociale nr. 1207/17.06.2013;
- Contractului de finanțare POSDRU/156/1.2/G/141745 - „Aplicarea metodologiilor de cercetare științifică în domeniul științelor medicale și promovarea culturii antreprenoriale pentru facilitarea inserției pe piața muncii a studenților mediciniști din ciclul de studii universitare de licență”;
- Instrucțiunilor și deciziilor AMPOSDRU.
2. CADRUL GENERAL
Prezenta metodologie este realizată pentru selectarea grupului țintă din cadrul proiectului ”Aplicarea metodologiilor de cercetare științifică în domeniul științelor medicale și promovarea culturii antreprenoriale pentru facilitarea inserției pe piața muncii a studenților mediciniști din ciclul de studii universitare de licență”, POSDRU/156/1.2/G/141745, finanțat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 și implementat de către Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila” din București (UMF CD), în calitate de beneficiar, alături de cei doi parteneri ai săi:Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. dr. Matei Balş" (Partener 1) și Universitatea „Ovidius” din Constanța (Partener 2).
3. GRUPUL ȚINTĂ
3.1. Grupul țintă este format din 210 studenți mediciniști înscriși la ciclul de studii de licență. Dintre cei 210 studenți din grupul țintă, 30 provin din cadrul Universității ”Ovidius” din Constanța, restul provenind din cadrul UMF ”Carol Davila” din București. Pentru buna desfășurare a proiectului, se vor selecta unui număr mai mare de studenți.
3.2. Studenții selectați vor fi implicați pe toată durata proiectului.
4. ORGANIZAREA ȘI DESFĂȘURAREA PROCESULUI DE SELECȚIE A GRUPULUI ȚINTĂ AL ACTIVITĂȚII A1
4.1. Selecția grupului țintă se va realiza cu respectarea principiilor egalității de șanse și non-discriminării pe criterii legate de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată.Pe toată durata de implementare a proiectului transparența procesului de selecție și recrutare a participanților în grupul tință va fi asigurată continuu de către beneficiar, prin intermediul paginii web a proiectului.
4.2. Selecția grupului țintă va fi realizată de către două comisii de selecție, în baza unor criterii de selecție. Se va organiza separat o comisie de selecție pentru studenții din Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București și o altă comisie pentru studenții din Universitatea“Ovidius” din Constanța.
4.3. Comisiile de selecție a grupului țintă vor avea în componență minimum un președinte și doi membri fiecare și vor fi numite de către managerul de proiect, la propunea solicitantului – pentru selecția studenților din UMF București și la cea a partenerului P2 – Universitatea Ovidius din Constanța – pentru selecția studenților din Universitatea Ovidius din Constanța.
4.4. Principalele atribuții ale comisiilor de selecție sunt:
1. Primirea și centralizarea aplicațiilor;
2. Evaluarea aplicațiilor în conformitate cu criteriile de selecţie;
3. Selectarea dintre aplicanți a grupului țintă;
4. Publicarea rezultatelor preliminare ale selecției;
5. Publicarea rezultatelor finale și realizarea procesului verbal de selecție, la finalul procedurii de selecție.
4.5. Criteriile de eligibilitate pentru participarea la procesul de selecțiesunt:
1. Deținerea calității de student medicinist înscris în ciclul de studii universitare de licență din cadrul UMF ”Carol Davila” din București, respectiv în cadrul Universității ”Ovidius” din Constanța.
2. Transmiterea completă a dosarului de selecție în termenul stabilit.
3. Deținerea cetățeniei uneia dintre țările membre UE, cu domiciul sau reședința legală în România
4. Obținerea unei medii cel puțin egală cu 6 (șase) în anul universitar anterior, respectiv la concursul de admitere la studii universitare, pentru studenții de anul I.
Criteriile de eligibilitate 1, 2, și 3 vor fi notate cu ADMIS/RESPINS de către comisia de selecţie. Vor intra în procesul de selecție doar studenții declarați eligibili la toate cele 3 criterii.
4.6. Criteriile de selecție
1. Selecția se va face pe baza criteriului „primul venit, primul servit” până la întrunirea numărului de locuri din grupul țintă.
2. În procesul de selecție se va ține cont de următoarele criterii, cumulativ, și cumulativ cu criteriul enunțat la punctul 1:
a. Respectarea distribuției numerice stabilite în cererea de finanțare, între studenții mediciniști aflați în ciclul de studii universitare de licență proveniți din cadrul UMF ”Carol Davila” din București (max. 198 de studenți) și cei proveniți din cadrul Universității ”Ovidius” din Constanța (max. 36 de studenți).
b. Respectarea criteriului de gen (niciun sex să nu reprezinte mai mult de 60% din totalul grupului țintă selectat)[1]
4.7. Dosarul de selecție va conține o cerere de înscriere, completată online, într-un e-formular elaborat de către echipa de proiect, cu următoarele elemente:
- numele și prenumele candidatului
- domiciliul
- facultatea
- anul de studiu
- media generală obținută în anul anterior (media de admitere pentru studenții din anul I)[2]
- mențiunea că nu a mai participat în calitate de grup țintă la un proiect similar în ultimii cinci ani
- adresa de e-mail
-numărul de telefon
-naționalitatea
-mențiunea că deține reședința legală sau domiciul în România
4.8. Rezolvarea eventualelor contestații se va face de către o comisie de contestații, numită de managerul de proiect, având o compoziție diferită de comisiile de selecție.
4.9. Etapele și calendarul selecției:
Publicarea anunțului de selecție pe website-ul beneficiarului proiectului (www.umfcaroldavila.ro) și pe cele ale partenerilor acestuia (www.mateibals.ro, www.univ-ovidius.ro)
Completarea online a aplicațiilor
Solicitarea de către membrii comisiilor de selecție a situației de la secretariatul UMF CD București și de la cel al Universității „Ovidius” din Constanța, care să ateste statutul de student al candidaților și media de absolvire a anului anterior, respectiv media de admitere pentru studenții din anul I.
Analiza de către cele două comisii a aplicațiilor primite, verificarea criteriilor de eligibilitate și selectarea grupului țintă dintre aplicanții eligibili, pe baza celorlaltor criterii de selecție
Publicarea rezultatelor selecției pentru fiecare dintre cele două instituții de învățământ superior medical după întrunirea numărului de membri ai grupului țintă
Stabilirea unui termen în acest sens și primirea contestațiilor de către comisia de contestații numită de manager, în termen de 3 zile calendaristice de la publicarea rezultatelor
Analiza și soluționarea contestațiilor de către comisia de contestație în termen de trei zile de la primirea acestora
Publicarea rezultatelor finale și întocmirea procesului verbal cu privire la selecția grupului țintă (fiecare comisie va redacta propriul proces verbal).
5. DISPOZIȚII FINALE
Înscrierea la Concursul de selecție a grupului țintă desfășurat în cadrul proiectului „Aplicarea metodologiilor de cercetare științifică în domeniul științelor medicale și promovarea culturii antreprenoriale pentru facilitarea inserției pe piața muncii a studenților mediciniști din ciclul de studii universitare de licență", POSDRU/156/1.2/G/141745, confirmă acceptarea integrală, din partea candidaților, a prevederilor prezentei metodologii.
[1] Criteriul se va aplica în măsura în care există suficientă variație de gen în rândul candidaților participanți la selecție
[2] Comisia de selecție va verifica veridicitatea acestor date cu sprijinul secretariatului celor două instituții de învățământ