Prezentare modul ”Egalitate de șanse și egalitate de gen” și notă autobiografică Oana Băluță
Oana Băluță are dublă apartenenţă: academică şi civică. Este conferenţiar universitar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti şi profesoară asociată la Facultatea de Ştiinţe Politice, SNSPA, activistă feministă mai ales, iar pentru opt ani a fost preşedinta Centrului FILIA. Are un doctorat în ştiinţe politice la SNSPA cu o temă despre gen şi interese politice şi tocmai a finalizat programul postdoctoral tot în ştiinţe politice, la SNSPA, unde a abordat teoretic şi metodologic reprezentarea politică de gen. Are preocupări academice şi civice în domeniile participării şi reprezentării politice, armonizării vieţii de familie cu profesia, violenţei de gen, activismului civic.
Am scris şi coordonat publicaţii în domeniu (selecţie): Feminism modern reflexiv (autoare, 2013), Editura Tritonic; Gen şi interese politice (co-autoare, 2007) şi Gen şi putere (coordonatoare, 2006) publicate la Editura Polirom, Impactul crizei economice asupra femeilor (coordonatoare, 2011) şi Parteneri egali. Competitori egali (coordonatoare, 2007) apărute la Editura Maiko etc.
Am o importantă experiență ca formatoare, expertă şi consultantă pe probleme de egalitate de șanse şi de gen în cadrul unor programe naționale și internaționale. De asemenea, mă străduiesc să fiu activă şi în zona publicisticii unde am articole publicate de-a lungul anilor în reviste şi ziare precum România literară, Dilema, 22, Observator cultural, Adevărul etc. De mai bine de doi ani, deţin şi un blog pe platforma adevărul.ro.
Modul Egalitate de șanse și de gen îşi propune să abordeze problematica egalităţii de şanse şi de gen printr-o analiză teoretică şi practică la nivel naţional, cu trimiteri către cadrul european.
Aici vom clarifica semnificația noțiunilor de gen și sex, roluri de gen și stereotipuri de gen și vom înţelege cum pot modela acestea accesul la servicii de sănătate, elaborarea politicilor de sănătate, dar şi conturarea preferințelor şi a alegerilor femeilor și ale bărbaților pentru piața muncii.
Materialele pe care vi le voi pune la dispoziţie sunt deopotrivă teoretice, includ date statistice actuale, sunt studii la nivel european care integrează genul în analiză, strategii etc.
Întrebări cărora le va răspunde modulul:
Care este relevanța noțiunilor de gen și sex pentru sistemul de sănătate? (vezi speranța de viață diferită a femeilor și a bărbaților, efectul segregării ocupaționale asupra sănătății persoanelor ș.a.)
Este vreo legătură între rolurile de gen, stereotipurile de gen și selectarea unei specializări în sistemul medical? Cum arată specializările alese de femei și de bărbați în sistemul medical? Cum arată distribuția femeilor și a bărbaților în cadrul acestui sistemul educational?
Cum modelează factorii sociali şi culturali integrarea femeilor şi a bărbaţilor în sistemul medical?
Știm dacă la nivelul Uniunii Europene genul are vreo relevanță în cadrul elaborării politicilor de sănătate, este asumat și încadrat ca atare în Strategii specific domeniului?
Modulul este interactiv, bazat pe dialog, dezbateri, exerciții de gândire critică. Materialele teoretice constituie un punct de pornire pentru discuții de grup privind relevanța raportării la lumea înconjurătoare și printr-o lentilă de gen pentru viața personală și cea profesională.