Articles
Metodologia cercetării ştiinţifice
Eugen Dumitru este Conferenţiar universitar la Universitatea Ovidius din Constanţa, Facultatea de Medicină, medic primar în două specialităţi (medicină internă şi gastroenterologie), cu aptitudini foarte bune de predare, interesat de asemenea şi în cercetare clinică. Experienţa sa profesională îl recomandă ca unul dintre cei mai buni experţi regionali în predarea metodologiei cercetării în medicină, având experienţa interacţiunii personale cu oamenii (pacienţi şi studenţi), capacităţi de a lucra în echipă pentru un obiectiv comun, experienţă profesională şi de predare, experienţă de cercetare şi de prezentare a rezultatelor cercetării la conferinţe şi workshopuri.
Din 1995 şi până în 2015 a efectuat anual lucrări practice cu studenţii, a fost coordonator a numeroase lucrări de diplomă ale studenţilor, iar după obţinerea titlului de conferenţiar universitar a predat anual cursul de gastroenterologie la Facultatea de Medicină pentru studenţii din anul V. A fost invitat să susţină numeroase conferinţe la manifestări ştiinţifice naţionale şi are numeroase lucrări acceptate pentru comunicare şi la conferinţe internaţionale. A fost investigator principal şi coordonator la studii clinice internaţionale.
Face parte din multe societăţi profesionale din ţară şi din străinătate şi este membru în staff-ul de conducere a societăţilor naţionale de gastroenterologie, hepatologie şi de endoscopie digestivă. Este ales viitor preşedinte al Societăţi Romane de Endoscopie Digestivă şi Trezorier al Grupului Român pentru Patologia Pancreasului.
A fost membru al Comisiei Consultative de Specialitate în domeniul Gastroenterologiei pentru Ministerul Sănătăţii, membru al Comisiei Naţionale de Gastroenterologie a Colegiului Medicilor din România, Coordonator al Departamentului de Gastroenterologie în Spitalul Judeţean Constantă şi Director de Departament în Facultatea de Medicină.
Legat de cercetarea ştiinţifică, are peste 240 de lucrări publicate sau comunicate în România sau străinătate, 25 de articole indexate în baze de date internaţionale şi 11 articole indexate Thompson Scientific. A participat la peste 60 de cursuri de pregătire postuniversitară. A făcut parte din mai multe comisii de examen de doctorat în Centrul Universitar Constanţa dar şi în ţară.
Metodologia cercetării ştiinţifice în medicină
Scopul acestui curs este acela de a sprijini procesul de formare al studenţilor medicinişti în domeniul cercetării.
Predarea cursului se face sub formă de prelegere, combinată cu dialogul. Metodele pedagogice folosite: Expunerea, exemplificarea, descoperirea dirijată, observaţia, învăţarea prin rezolvarea de probleme, studiul de caz, dialogul.
Acest curs are ca obiectiv principal Cercetarea ştiinţifică în domeniul medical şi este structural în subcapitole precum:
- Probleme de bază ale metodologiei cercetării ştiinţifice
- Metoda cercetării ştiinţifice
- Cunoaşterea importanţei cercetării ştiinţifice
- Cunoaşterea instrumentelor şi metodelor utilizate în cercetarea ştiinţifică medicală
- Care sunt normele de deontologie profesională (a codului deontologic al cercetătorului), fundamentate pe opţiuni valorice explicite, specifice specialistului în ştiinţele medicale
- Cercetarea în profunzime a realităţilor medicale naţionale şi internaţionale
- Înţelegerea principiilor fundamentale legate de muncă în echipă
- Modul de cooperarea în echipe de lucru pentru parcurgerea diferitelor etape ale elaborării unui material ştiinţific
- Capacitatea de a formula opinii personale
- Analiza şi interpretarea informaţiilor ştiinţifice în spiritul respectului pentru adevăr
La sfârşitul cursului studenţii trebuie să cunoască noţiunile şi norme de bază din domeniul teoriei cercetării ştiinţifice prin cunoaşterea metodelor contemporane, folosite în practică cercetării. Sunt de aşteptat dobândirea cunoştinţelor necesare folosirii unor metode moderne de documentare precum şi asimilarea unor noţiuni teoretice aplicabile în cercetare şi a unor norme sau reguli necesare punerii în valoare a rezultatelor cercetării.